> kraj

> typ objektu

> system

> architekt


Szukaj całego tekstu

Oeconomicum Düsseldorf

Ingenhoven architects/Düsseldorf, 2010

Budynek Oeconomicum Uniwersytetu w Düsseldorfie jest położony przy południowym brzegu jeziora Uniwersyteckiego. Jego przejrzysta, lekko wygięta w łuk fasada dopasowuje się do linii brzegowej jeziora i umożliwia dalszą rozbudowę w przyszłości. Głównym celem, jaki przyświecał procesowi projektowania i realizacji tego budynku powstałego na kampusie Uniwersytetu im. Heinricha Heinego, było uzyskanie jak najwyższej oceny przy uwzględnieniu kryteriów budownictwa ekologicznego.

Optymalną temperaturę wewnątrz pozwalają utrzymać swobodnie zawieszone panele sufitowe, w których zainstalowano elementy systemu chłodzenia i ogrzewania budynku. 246 swobodnie zawieszonych paneli sufitowych i 260 ekranów refleksyjnych zapewniają minimalne zużycie energii w budynku, łącząc tym samym w sobie wysoką funkcjonalność i walory wizualne. Szczególnym wyzwaniem przy tym projekcie była duża liczba opraw oświetleniowych i kolumn. Poradziliśmy sobie z nim poprzez zastosowanie specjalnie opracowanych kaset z okrągłymi opaskami spawanymi laserowo. Niemieckie Towarzystwo Zrównoważonego Budownictwa (DGNB) przyznało tej inwestycji srebrny medal.

Dane obiektu  
Perforacja: 1821
Kolor: RAL 9006
Powierzchnia sufitu metalowego: 1.000 m²
System: Swobodnie zawieszony panel sufitowy
Cechy: Akustik, Kühlen und Heizen
   
Zdjęcie:

thomasmayerarchive.de